Bemutatkozás

Szilvia és Ferenc vagyunk, a SpoZa-KapCsoda alapítói. Fiunk, Maxim inspirálta bennünk a polgári társulás létrejöttét.

Maxim 2013-ban született, teljesen normál terhességből. Egészséges csecsemő volt, 1,5 éves koráig teljesen átlagosan fejlődött. Tartotta a szemkontaktust, figyelt ránk, játszott a játékaival, kezdett szavakat mondani. 1,5-2 éves kora között azt vettük észre, hogy kezd megváltozni a viselkedése, fejlődése kezd eltérni az átlagostól. Egyre kevésbé érdekelték a játékok, nem nézett a szemünkbe, egyre zárkózottabb lett.

Ekkor elkezdtünk keresgélni. Több helyen megfordultunk, de nem éreztük hogy olyan segítséget kapunk ami igazán közel áll hozzánk, és segít is.

Telt az idö, a mindennapokban nem találtuk az utat a kisfiunkhoz.

2015 év végén rátaláltunk a Magyarországon működő KapCsodára, és 2016 januárjában találkoztunk Balla Barbarával. Azonnal úgy éreztük hogy ez a számunkra megfelelő program. Szinte olyan érzésünk volt, mintha csak nekünk találták volna ki. Azonnal elkezdtük a közös munkát. Olyan eszközöket kaptunk, amivel tudtunk kapcsolódni Maxhoz, és kezdtük megérteni a viselkedését. Barbara támogatásával napi szinten kezdtünk Max-szal foglalkozni, és lépésről lépésre látszódott a fejlődés. Míg korábban nem is sejtettük milyen játékok érdeklik, mert szinte tudomást sem vett azokról, lassacskán elkezdtek kialakulni olyan közös tevékenységek, játékok, amik egyre inkább felkeltették az érdeklődését. Megtanultuk mire kell figyelnünk, hogyan kell Max-szal játszanunk, és egyre jobban tudtunk kapcsolódni. Most már tudjuk milyen játékokat szeret, amiről korábban fogalmunk sem volt. Fantasztikus érzés amikor kisfiunk, aki régen szinte tudomást sem vett a mi világunkról, most odajön hozzánk, a szemünkbe néz, ránk mosolyog és megölel. Ezek mind-mind olyan dolgok, amik az autizmusban kifejezetten nehézséget jelentenek.

Éppen ezért alapítottuk ezt a polgári társulást, mert szeretnénk ha más szülő is átélhetné ezt az érzést.

A polgári társulás szakmai munkáját Balla Barbara, magyarországi KapCsoda vezetője és a KapCsoda Program kidolgozója irányítja.